Ett körkort är i all sin enkelhet ett fantastiskt litet plastkort. Det visar på en och samma gång vem du är och vilka fordon du får lov att köra. Tack vare att Trafikverket är en pålitlig utgivare, och att körkortet är tillräckligt svårt att förfalska, är det användbart i varje situation där någon vill veta din identitet.
På nätet finns ingen motsvarighet. Där dras vi fortfarande med ett lappverk av lösningar: Användarnamn och lösenord på de flesta webbplatser, BankID på ett fåtal. Min egen lösenordslista närmar sig ett hundratal. Drömmen om ett enda lösenord som öppnar hela webben har funnits länge. Redan 2002 skrev jag om två alternativa lösningar i Ny Teknik. Ingen av dem blev någon succé. Det är däremot Facebook Connect på väg att bli. Allt oftare slipper nätets användare skapa ett nytt konto när de ska börja använda en ny tjänst. Istället går användaruppgifterna från Facebook att återanvända. Och inte bara för att logga in, med på köpet följer dessutom alla vänskapsrelationer. Resultatet är en webb som är enklare, mer personlig och roligare att använda.
Men det här är ingen fulländad lösning på nätets identitetsproblematik. Vem som helst kan skapa ett konto på Facebook i vilket namn som helst, koppling till fysiska individer saknas helt. Eftersom Facebook inte gör någon identitetskontroll när ett nytt konto skapas är Facebook Connect inte en lösning för Skatteverket eller andra tjänster där det är viktigt att veta vem det är som loggar in.
Här har BankID fyllt en roll. Men det är en teknik som fått begränsad spridning utanför myndighetssfären och dessutom dras med en del tekniska problem. På gång är en ny lösning för e-legitimationer, där förhoppningen är betydligt bättre spridning och enklare användning. Vid årsskiftet ska en ny myndighet, E-legitimationsnämnden, börja jobba med detta på allvar.
Om de här två utvecklingsspåren - och vilka krav som kan ställas på en digital identitet - skriver jag i "Identifierad och igenkänd", en bok som ges ut i Stiftelsen för Internetinfrastrukturs serie med Internetguider. Du kan också ladda ner boken här: [download id="1" format="1"]. Eller utan kostnad beställa en tryckt version från .SE.
Ett längre blogginlägg om detta skrev jag också i somras, som mitt bidrag till SSWC-boken.